Asociația penru Dezvoltare și Mediu – ADEMED derulează din septembrie 2020 un proiect de exerciții de simulare a comportamentului la cutremur pentru elevii din ciclul primar și din cel gimnazial. Finanțarea provine din Programul Bucureștiul Pregătit, gestionat de Fundația Comunitară București din fondurile primite de la IKEA România, ING Bank, Lidl Romania, ENDAVA și ENEL. Mulțumiri din inimă din partea asociației și a celor 500 de elevi, a familiilor acestora și a cadrelor didactice!
Pregătirea pentru cutremur trebuie să înceapă din primii ani de școală, deoarece la această vârstă capacitatea de asimilare a noilor deprinderi este ridicată iar vulnerabilitatea în caz de seism este mare.
Asociația a început prin a elabora și verifica o metodică originală, potrivită nivelului de înțelegere a celor mici. În acest scop, ADEMED a adus în prim plan joaca cu machete, abordare derivată din learning-by-doing, în 20 de ateliere online. Atelierele au fost atât de apreciate de elevi încât cu greu au acceptat că trebuie să se și termine. Un măr acoperit cu aluat și doi biscuiți deplasați pe un strat de gem i-au familiarizat pe cei mici mai întâi cu structura Pământului și cu plăcile tectonice și i-au făcut să înțeleagă cauza seismelor. Să ne amintim că la vârsta aceasta joaca este un lucru serios și că puțin amuzament face învățarea și mai plăcută.
Machetele de mobilier din hârtie sau carton, siluetele umane din carton și modelele cartierului, executate de elevi și așezate pe o placă mișcată pe 2 creioane au permis apoi vizualizarea a ceea ce se poate întâmpla în timpul unui cutremur. Ei au exersat comportamentul potrivit mai întâi pe machete și apoi în realitate.
În timpul atelierelor, copiii au propus numeroase soluții constructive și exerciții de simulare. Îndrumarea ADEMED a fost în sensul acestui cuvânt, anume de a indica un drum către obiectiv, mai curând decât furnizarea unei rețete de lucru.
Creativitatea astfel întreținută și apreciată le va folosi celor mici când vor fi nevoiți să improvizeze în ceasurile de după dezastru pentru a salva viața lor sau a altora.
Peste 25% din elevi au interacționat în executarea machetelor și în timpul exercițiului de simulare derulat mai întâi pe machetă și apoi în spațiul real. Am primit astfel răspunsul la întrebarea cum vor acționa aceștia în realitate: informați și apărați!